Een van de meest gediversifieerde wereldwijd

0
184

Peru heeft vorig jaar voor het zevende jaar op rij de prijs voor “Beste culinaire bestemming ter wereld” gewonnen op de World Travel Awards en is daardoor sinds 2012 ongeslagen. Deze prestigieuze prijzen zijn toonaangevend voor de erkenning in de wereldwijde toeristische sector. De laureaten worden gekozen via een online platform waaraan het grote publiek kan deelnemen, alsook door de inbreng van internationale experts op gebied van toerisme.

Peru laat hierbij vele landen achter zich die vaak geroemd worden om hun keuken zoals Frankrijk, Italië, Spanje en Thailand. Komt het door de diversiteit aan ingrediënten? Komt het door migratie en de daarmee gepaard gaande culinaire smaakverrijking? Komt het door de authenticiteit? Komt het door het grote aanbod aan gerechten? Komt het door de creativiteit en de passie van de koks?

Waarschijnlijk komt het door een combinatie van al deze elementen. De Peruaanse keuken kende veel invloeden van buitenaf, wat als een van z’n grootste troeven wordt beschouwd. Dit is het gevolg van de vele culturele uitwisselingen die zich doorheen de tijd hebben voorgedaan, zoals onder andere Afrikaanse, Spaanse, Chinese, Japanse en Italiaanse immigratiegolven. Afrikaanse immigranten brachten gerechten zoals Anticucho de Corazón en la Carapulcra mee naar Peru. De Italianen leerden de Peruanen uiteraard hun befaamde pasta kennen! Ceviche, het stergerecht van Peru, is het resultaat van uitwisseling met de Japanse keuken. Arroz Chaufa komt voort uit een mix van der Peruaanse en de Chinese keuken.

Perú Fotógrafo: © Manuel González Olaechea y Franco Fecha : 18 de Noviembre de 2007

De Peruaanse gastronomie is een van de meest gediversifieerde ter wereld. Het bewijs? Peru is een van de landen met het grootste aantal traditionele gerechten, min of meer vijfhonderd gerechten zijn bekend! Volgens kenners wordt de Peruaanse keuken steeds meer gewaardeerd op internationaal niveau. Het is immers niet voor niets dat National Geographic in januari 2016 Lima als enige Latijns-Amerikaanse stad in de Top 10 gastronomische bestemmingen wereldwijd zette.

Op dit moment staan niet minder dan drie Peruaanse restaurants in de lijst met vijftig beste restaurants wereldwijd: Central (plaats 6), Maido (plaats 7) en Astrid & Gaston (plaats 39). Bovendien zijn er tien Peruaanse restaurants die voorkomen in de lijst met vijftig beste restaurants in Latijns-Amerika.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here